نظام انتخاب رشته در آلمان از شرایط خاصی برخوردار است، زیرا هم از لحاظ تحصیلی و هم تولید ناخالصی رتبه چهارم در دنیا را از آن خود نموده است. آلمان اولین کشور بابت صادرات و دومین کشور بابت واردات در جهان می باشد. کشور آلمان در اروپای مرکزی قرار دارد. این کشور با دانمارک، لهستان، اتریش، چک، فرانسه، بلژیک و هلند هم مرز است. موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت در زمینه مهاجرت تحصیلی به این کشور عضو شنگن در باب مقاله پیش رو اطلاعاتی را در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.
کشور آلمان کشوری توسعه یافته و پیشرفته است. این کشور در زمینه های علمی و تحقیقاتی پیشرفت چشم گیری داشته و به صورت کلی تا سال 2010 میلادی، 103 شهروند آلمانی موفق به دریافت جایزه نوبل شدند. این جایزه مرتبط به رشته های پزشکی، فیزیک و شیمی بود. کشور آلمان از کشورهایی می باشد که تحصیل به صورت رایگان می باشد. به این علت بسیاری از دانشجویان به فکر ادامه تحصیل در این کشور می باشند. انتخاب رشته در آلمان با کشور های دیگر تفاوت هایی دارد.
سیستم و نظام انتخاب رشته در آلمان
یکی از مهمترین عامل مراکز آموزش عالی آلمان این است که دانشجویان در انتخاب رشته و دانشگاه آزاد هستند. شرط ضروری در این است که شخصی که قصد ادامه تحصیل در این کشور را دارند باید شرایط لازم را برای دریافت پذیرش تحصیلی داشته باشد. آموزش ابتدا در مهد کودک به صورت اختیاری برای افراد یک تا 6 سال می باشد. بعد از 6 سالگی آموزش رسمی صورت می گیرد.
دوره تحصیلی 10 سال به 2 دسته تقسیم می شود: گروهی که وارد مدرسه های فنی می شوند باید تا دوره های کارآموزی ادامه دهند تا بتوانند در بازار کار، به کار مشغول شوند. گروه دوم با گرایش های مختلف وارد دبیرستان می شوند. دانش آموزانی که امتحانات نهایی خود را با نمره قبولی پاس کردند، مدرک گواهینامه Abitur را دریافت می کنند. دریافت این گواهینامه برای تحصیلات آکادمیک است. لازم به ذکر است که در بعضی از ایالت ها، به علت این که گواهینامه ندارند زمان ورود به دانشگاه مجبور به امتحان سنجش توانایی به صورت کتبی و شفاهی می باشد.
برترین رشته ها در نظام انتخاب رشته در آلمان عبارتند از:
- پزشکی و دندانپزشکی
- قانون
- مهندسی صنایع
- مهندسی
- ریاضیات و علوم کامپیوتر
- علوم طبیعی
- تجارت و اقتصاد
- معماری
- روانشناسی
- علوم زمین
شرایط عمومی تحصیل در مراکز آموزشی آلمان
مراکز آموزشی در کشور آلمان به 3 دسته تقسیم می شود:
- دانشگاه
- مراکز آموزش عالی حرفه ای
- مراکز آموزش هنر، فیلم و موسیقی
شرایط عمومی تحصیل در مراکز آموزشی آلمان به شرح زیر است:
- پایان دوره های A یا دوره M.SC با نمرات بالا
- تسلط به زبان انگلیسی یا آلمانی
- پیشنهاد به برنامه پایان نامه
- دریافت تاییدیه از یک استاد راهنما
این روش در مورد رشته های خاص مانند پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی و داروسازی صورت می گیرد، که فقط تعداد کمی پذیرش دریافت می کنند. شرایط تحصیل رایگان داروسازی در آلمان برای دانشجویان مورد ارزیابی قرار می گیرد و با توجه به ملاک ارزیابی این که چه دانش آموزی باید چه شرایطی داشته باشد، وارد دانشگاه می شود. البته دانشگاه با دانشگاه فرق می کند. از انگیزه نامه، توصیف نامه و مصاحبه و آزمون ورودی که از دانشجویان دریافت می شود می توان انگیزه دانشجویان را فهیمد.
از این رو هزینه های اصلی زندگی در آلمان در نمودار زیر بیان گردیده است:
تاثیر زبان در نظام انتخاب رشته در آلمان
در دوره کارشناسی زبان آلمانی می باشد. در دوره کارشناسی ارشد و دکترا زبان تدریس به زبان آلمانی و انگلیسی می باشد. از سمتی اعتبار و امکانات بالا در دانشگاه های آلمان و از سمتی دیگر هزینه های تحصیل و زندگی در این کشور پایین می باشد. به همین 2 دلیل باعث شده که بسیاری از افراد به ادامه تحصیل در این کشور اقدام لازم را انجام می دهند. البته دریافت ویزای تحصیلی آلمان نسبت به کشورهای اروپایی دیگر راحت تر و سریع تر می باشد. مدارک تحصیلی آلمان در دوره کارشناسی به 2 دسته B،SC در رشته های علوم پایه و مهندسی و B،A در رشته علوم انسانی در دوره کارشناسی ارشد تقسیم می شود.
نظام انتخاب رشته در آلمان برای دکتری
تحصیل دکترا در آلمان بین 3 تا 5 سال طول می کشد. اغلب دانشجویان دکترا حقوق ماهانه دارند. البته دریافت پذیرش در دوره دکترا در آلمان کاری آسانی نیست. چون اولین کار پیدا کردن یک استاد راهنما می باشد که در حوزه تحقیقاتی شما دارای پروژه می باشد. شما باید نشان دهید که برای این کشور مفید هستید که با دادن پروژه تحقیقاتی خود می توانید ثابت کنید که برای پیشرفت این کشور مفید هستید.
ارائه طرح تحقیقی برای مقطع دکتری با شرایط زیر الزامی است:
- معرفی عنوان های پژوهشی تقریبا یک تا 2 صفحه
- اهمیت موضوع پژوهشی و ارتباط آن با رشته تحصیلی
- شناخت و تحقیقات از موضوع
- روش تحقیقق و پیشرفت در موضوع
- برنامه ریزی تحقیق تا حد امکان دقیق حتی اگر احتمال دهید که تغییر می کند.
نظام انتخاب رشته در آلمان برای متقاضیان بین المللی
برای ورود به دانشگاه های آلمان باید تحصیلات 13 ساله شخص کامل صورت گرفته باشد. با توجه به نظام آموزشی ایران تا دیپلم 11 سال می باشد و یک سال پیش دانشگاهی می باشد پس برای ورود به دانشگاه های آلمان نمی توانید اقدام کنید. البته متقاضیان می توانند یک سال کالج های آلمانی را طی کند و سپس وارد دانشگاه شوند.
کالج های کشور آلمان در رشته های زیر به دانشجویان بین المللی پذیرش می دهند:
- دوره فنی مهندسی، T Course
- دوره تجربی، M Course
- دوره انسانی، G Course
- دوره اقتصاد و مدیریت، W Course
- دوره زبان، S Course
ورود به دانشگاه پس از دوره کالج آلمان
زمانی که شخص دوره کالج را سپری کرد می توانند با مدارک زیر وارد دانشگاه برای دوره کارشناسی شود:
- مدرک قبولی در دوره کالج
- مدرک قبولی در امتحان سراسری در دانشگاه های ایران
- مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی در رشته های مورد نیاز
- قبولی در امتحان ورودی دانشگاه مورد نظر
- مدرک دوره دیپلم و ریز نمرات و ترجمه آن ها
- مدرک دوره پیش دانشگاهی و ریز نمرات و ترجمه آن ها
ما در این مقاله سعی کردیم مطالب لازم را در مورد نظام انتخاب رشته در آلمان به شما توضیح دهیم. شما برای اطلاعات بیشتر این امکان را دارید با کارشناسان ارشد و حرفه ای ما در موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت به صورت تلفنی و حضوری مشاوره شوید و کارشناسان ارشد ما با توجه به شرایط شما بهترین راه مهاجرتی را انتخاب می کنند. همچنین می توانید مقاله ویزای کار آلمان را از طریق لینک مذکور مطالعه بفرمائید.
نظام انتخاب رشته در آلمان مثل انتخاب رشته در ایرانه؟
ممنون بابت مطالب بی نظیرتون
سلام. آیا برای کسی که خواهان تحصیل در آلمان است، معادلسازی مدرک اعمال میشود!؟
انتخاب رشته در آلمان برای ویزای تحصیلی به چه صورت است؟با مدرک زبان انجام میشه؟
سلام
مقاله خیلی خوب و مطالب مفیدی بود.
سلام
ممنون از سایت به روز و مطالب خوبتون
لطفا در مورد ویزای کاری این کشور هم توضیح دهید.
اگر در مقطع کارشناسی در حال تحصیل تو رشته ی مهندسی باشیم میشه با این پذیرش بگیریم بعد که اومدیم المان تغییر رشته بدیم؟
بابت مطلب جالبتون با موضوع نظام انتخاب رشته در آلمان تشکر می کنم اگه امکانش هست در مورد ویزای تحصیلی آلمان هم مطلب بذارید.
از مطالب خوبی که ارائه میدید کمال تشکر رو دارم.
ممنونم